Herk-de-Stad, 2 juni 2009.
 

Het Limburgse CSM wint de internationale Nemetschek Engineering User Contest 2009

De softwareontwikkelaar Nemetschek Scia, met hoofdzetel te Herk-de-Stad, maakte onlangs de winnaars bekend van de internationale Nemetschek Engineering User Contest 2009. In categorie 1: CAE Bouwkundige Elementen werd CSM uit Hamont-Achel met het project “Vörösmarty Tér 1, een multifunctioneel gebouw in Boedapest”, uitgeroepen als de winnaar.

ING Real Estate liet dit gebouwenblok in het oude centrum van Boedapest bouwen door Scheldebouw bv. Het bevindt zich in het hart van de stad, heeft 3 parkeerniveaus met daarop 7 verdiepingen. De naam is ontleend aan het openbare plein “Vörösmarty Tér”, waaraan het gebouw gelegen is.

Voor de structurele analyse van de voorzetgevel werd beroep gedaan op het Limburgse CSM nv. De internationale jury was erg onder de indruk van de hoge kwaliteit en de inventiviteit van dit project. De gevel bestaat uit een structuur van meerdere lagen die door een decoratieve buitenconstructie omgeven wordt. De uitwendige stalen structuur omhult als het ware de verschillende multifunctionele verdiepingen en geeft het gebouw een homogeen uitzicht. Het geometrisch systeem, opgebouwd uit driehoekige elementen, levert een uniek, modern en fris ogende gevel op. Deze buitenconstructie is geconstrueerd uit stalen buizen van variërende doorsneden; de driehoekige vormen zijn bekleed met helder glas.

Dhr. Ronny Loos, commercieel directeur van CSM zegt: “Omwille van de verschillende gebogen lijnen in de constructie was het noodzakelijk om de structuur in 3D te berekenen. Een AutoCad 3D draadmodel hebben we in Scia Engineer geïmporteerd. De interne krachten en reacties die we uit Scia Engineer verkregen, werden verder gebruikt voor het berekenen van de staal-staal en staal-beton verbindingen”.

Dhr. Yord Polders, ontwerpingenieur bij CSM voegt hier aan toe: “Dit project is een mooi voorbeeld van de kracht van Scia Engineer: een eenvoudige modellering en berekening van een erg complexe 3D structuur waarbij de verkregen resultaten niet alleen nuttig zijn voor de hoofdberekening, maar ook voor de detailberekening”.

Prof. David A Nethercot, voorzitter van de jury legt uit: “Het fantasierijke concept van dit gebouw geeft het een heel herkenbaar karakter. De complexe geometrie leidde tot een moeilijke constructie, die met behulp van een ‘full 3D Scia Engineer model’ in goede banen geleid werd. Het resultaat is een spatieus, sterk opvallend en state-of-the-art multifunctioneel complex”.

Dr. ir. Jean-Pierre Rammant, CEO van Nemetschek Scia en hoofd van de Nemetschek Engineering Group, verklaart: “Dit project illustreert hoe ‘building information modelling’ (BIM) en de gegevensuitwisseling tussen bouwkundige ontwerpen en CAD modelleren in de praktijk werkt”.

Over het Nemetschek Engineering User Contest boek
Alle 122 deelnemende projecten in deze wedstrijd zijn gebundeld in een kleurrijk boek van bijna 300 bladzijden en kennen een oplage van 13.000 stuks. Hierin worden enerzijds de technische uitdagingen in detail uitgelegd en anderzijds hoe de deelnemers hiervoor oplossingen vonden in de software van Nemetschek Scia en de Nemetschek Engineering Group. Het boek kan gratis bij Nemetschek Scia besteld worden.Uitnodiging op de prijsuitreiking in het hoofdkantoor van CSM

De pers wordt vriendelijk uitgenodigd aanwezig te zijn op de prijsuitreiking van de “Nemetschek Engineering User Contest 2009 – Categorie 1: CAE Bouwkundige Elementen”.

Plaats:           CSM nv - Hamonterweg 103 - 3930 Hamont-Achel (België)
Wanneer:       op 15 juni 2009 van 14.00u tot 16.00u

Gelieve uw aanwezigheid te bevestigen via e-mail f.vanderbruggen@scia.be of telefonisch 013/55.17.75 voor 11 juni 2009Over Nemetschek Scia

Sinds 1974 is Nemetschek Scia een softwarebedrijf met hoofdzetel in België, dat software producten voor bouwkundige ontwerpen en berekeningen in de constructiesector ontwikkelt, distribueert en ondersteunt. Scia software wordt vooral ingezet voor het ontwerpen van gebouwen, bruggen en andere complexe bouwkundige structuren.

Scia is lid van de wereldwijd opererende Nemetschek Group. Samen met Scia, Allplan, Graphisoft, Vectorworks, Maxon en diverse andere firma’s zoals Frilo & Glaser, vormt deze organisatie de grootste firma wereldwijd in IT voor de AEC-sector wat betreft ontwerp, constructie en beheer van gebouwen en onroerend goed.

Scia is eveneens marktleider in de Benelux en in de Tsjechische en Slowaakse Republieken. Het beschikt over een internationaal netwerk van filialen en distributiepartners in 16 landen. Haar programma’s zijn in 10 verschillende talen vertaald en meer dan 8000 licenties zijn verkocht aan meer dan 5000 klanten, verdeeld over 50 landen.Over CSM

CSM nv is een staalconstructiebedrijf dat gespecialiseerd is op het gebied van engineering, fabricage, conservering (industriële verfwerken) en montage van staalconstructies; het is actief in bouwkundige staalconstructies over heel Europa en op diverse plaatsen in de rest van de wereld.

CSM nv werd in 1964 door Constant Schuurmans opgericht waaraan de firma ook zijn naam dankt: “Constant Schuurmans Metaalwerken”, in het kort CSM. CSM stelt meer dan 140 mensen tewerk en kent een jaarlijkse omzet van bijna 25 miljoen Euro.Voor meer informatie, contacteer

Scia Group nv
Dhr. Francis Vanderbruggen    
Industrieweg 1007   
3540 Herk-de-Stad (België)

Tel.: (+32) 013 55.17.75 
Fax: (+32) 013 55.41.75 

Email: f.vanderbruggen@scia.be 
Website: www.scia-online.com

CSM nv
Dhr. Ronny Loos
Hamonterweg 103
3930 Hamont-Achel (België)

Tel.: (+32) 011 550 600
Fax: (+32) 011 550 601

Email: ronny.loos@csm.be
Website: www.csm.beBezoek ook Scia’s online pers-zone.

Nemetschek Scia Nieuws en Pers.